Η δράση αυτή θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη βελτιστοποίηση της διάδοσης των στόχων, των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και για να εξασφαλιστεί ότι οι δράσεις δημόσιας επικοινωνίας, διάδοσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του έργου θα υλοποιηθούν με συντονισμένο, συμπληρωματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Μόλις ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Επικοινωνίας, τον Απρίλιο του 2016 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο του Jaén και το έργο ξεκίνησε επίσημα. Η εκδήλωση αυτή συγκέντρωσε όλους τους εταίρους και τους συγχρηματοδότες του έργου και καλύφθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες επικοινωνίας. Σε πρώτη φάση, προετοιμάστηκαν και διαδόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το έργο, τους στόχους του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, η επικοινωνία επικεντρώθηκε στην κοινοποίηση του τι γινόταν (δράσεις του έργου) τόσο στα ενδιαφερόμενα μέρη όσο και στο ευρύ κοινό.
Συνολικά, διαδόθηκαν 27 δελτία τύπου, ικανοποιώντας τους στόχους που είχαν τεθεί στην πρόταση (έξι δελτία τύπου ανά έτος). Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος Olivares Vivos περιελάμβανε 78 πρωτότυπα ειδησεογραφικά στοιχεία και 50 ηλεκτρονικά ενημερωτικά δελτία σε μορφή html.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες διάδοσης μέσω των διαφόρων διαύλων των εταίρων. Υπό αυτή την έννοια, το έργο αποτέλεσε αντικείμενο τριών άρθρων στο περιοδικό «Aves y Naturaleza», το οποίο η SEO/BirdLife διανέμει σε όλα τα 12.000 μέλη της και σε πολυάριθμους καταξιωμένους παράγοντες στον περιβαλλοντικό τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση, παρουσιάστηκαν άρθρα μας στο περιοδικό Vår Fågelvärld, το οποίο διανέμεται από την BirdLife Sverige, τον εταίρο της BirdLife στη Σουηδία. Αρκετές τακτικές εκθέσεις και ενημερωτικά δελτία έχουν δημοσιευθεί στον ιστότοπο SEO/BirdLife, ο οποίος έχει περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως. Οι πληροφορίες έχουν επίσης δημοσιευθεί μέσω των δικών καναλιών των εταίρων (UJA, EEZA-CSIC και DIPUJAEN).
Οι εταίροι δημιούργησαν ένα συντονισμένο σύστημα για την αντιμετώπιση όλων των αυθόρμητων αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με το έργο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, σχεδίασαν ένα εσωτερικό πρωτόκολλο επικοινωνίας για να ευνοήσουν τη διάδοση.
Το έργο της διάδοσης είχε σημαντικό αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης, όπως το περιφερειακό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Canal Sur. Η διεθνής εφημερίδα The Guardian, οι εθνικές εφημερίδες El País και Público και οι περιφερειακές εφημερίδες Diario Jaén και Ideal έκαναν ρεπορτάζ για την Olivares Vivos. Επίσης, το πρακτορείο ειδήσεων EFE, Europa Press ή το Associated Press έχουν έρθει να μας επισκεφθούν. Άλλα παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι η ισπανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTVE, η ιταλική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RAI, το κανάλι SER ή η τηλεόραση Antena 3.
Ομοίως, η διάδοση πραγματοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook και Twitter), επιτυγχάνοντας σαφή ρυθμό αύξησης των αλληλεπιδράσεων και του αριθμού των οπαδών. Για παράδειγμα, αν συγκρίνουμε τον Ιανουάριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, ο αριθμός των εμφανίσεων στο Twitter αυξήθηκε από 21.200 σε 57.200.
Επιπλέον, το έργο παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στη συνάντηση των επικοινωνιολόγων της Ομοσπονδίας BirdLife Europe, που αποτελείται από όλες τις οργανώσεις-εταίρους SEO/BirdLife στα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξουν νέοι δρόμοι συνεργασίας και να προωθηθεί η διάδοση του έργου σε άλλες χώρες, καθώς και να δημιουργηθούν συνέργειες με άλλες τρέχουσες πρωτοβουλίες.
Το έργο παρουσιάστηκε επίσης σε εθνικές και διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και κλαδικές συναντήσεις, ιδίως στις εκθέσεις Expoliva 2017 και Expoliva, 2019, Montoro Olive Tree Fair, στο Montoro (Córdoba), Futuroliva, στην Baeza (Jaén), Úbeda Agricultural Machinery Fair, στην Úbeda (Jaén) και OleoCarteya, στην Carteya (Córdoba). Επιπλέον, συμμετείχαμε στην Terra Madre Salone del Gusto, στο Τορίνο (Ιταλία), ως το μοναδικό έργο LIFE που προσκλήθηκε σε αυτή την εκδήλωση.
Όσον αφορά την προετοιμασία και το σχεδιασμό υλικού προώθησης, σχεδιάστηκαν και παρήχθησαν τα ακόλουθα αντικείμενα:
– 5 γενικά roll-up πανό για το έργο.
– 1 roll-up banner σχετικά με την έκδοση «Good ‘weeds’ in olive groves».
– 2 φωτοβολίδες (4×3 m)
– 2 roll-up banners για την εκστρατεία στο σχολείο
– Μπλουζάκια
– Καπέλα Olivares Vivos
– Καπέλα Olivares Vivos
– Biros τύπου 1
– Biros τύπου 2
– Biros τύπου 3
– Σακούλες από βαμβάκι (δύο τύποι)
– Κανάτια νερού από ίνες μπαμπού
– Τετράδια
– Φυλλάδιο «Περίληψη του προγράμματος LIFE» στα ισπανικά
– Ενημερωτικό φυλλάδιο «Περίληψη του έργου LIFE» στα αγγλικά
– Φυλλάδιο «Περίληψη του έργου LIFE» στα ιταλικά
– Φυλλάδιο «OlivaresVivos σε δράση Ιούνιος 2017».
– Φυλλάδιο «OlivaresVivos σε δράση Δεκέμβριος 2017
– Φυλλάδιο «OlivaresVivosVivos σε δράση Ιούνιος 2018
– Φυλλάδιο «OlivaresVivos σε δράση Δεκέμβριος 2018».
– Φυλλάδιο «OlivaresVivos σε δράση Ιούνιος 2019
– Ενημερωτικό φυλλάδιο «OlivaresVivos in action December 2019».
– Ενημερωτικό φυλλάδιο «OlivaresVivos in action June 2020».
– Ενημερωτικό φυλλάδιο περίληψης του έργου στα ισπανικά
– Περιληπτικό φυλλάδιο του έργου στα αγγλικά
– Περιληπτικό φυλλάδιο του έργου στα γαλλικά
– Φυλλάδιο της εκστρατείας εθελοντών 1
– Φυλλάδιο της εκστρατείας εθελοντισμού 2
– Κιτ τύπου στα ισπανικά
– Εργαλειοθήκη τύπου στα αγγλικά
Ολοκληρωμένο.
Εγκατάσταση 16 ξύλινων υπαίθριων ενημερωτικών πινακίδων μεγάλου μεγέθους με βασικές πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και τις δράσεις του έργου σε στρατηγικά σημεία των πιλοτικών ελαιώνων. Η εγκατάσταση των πινακίδων θα πραγματοποιηθεί κατά το τρίτο έτος, ώστε να αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη και τα επιτεύγματα του έργου. Ένας πίνακας θα εγκατασταθεί για κάθε ελαιώνα επίδειξης (20 πίνακες). Οι εγκατεστημένοι πίνακες θα περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για τη λήψη των διαδραστικών διαδρομών που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της δράσης Ε10.
Ολοκληρωμένο.
Σε καθέναν από τους επιδεικτικούς ελαιώνες και στον ενημερωτικό ελαιώνα που διαχειρίζεται το έργο στο Geolit έχει τοποθετηθεί ένας πίνακας πληροφοριών.
Θα διοργανωθεί μια σειρά ενημερωτικών και επιδεικτικών συνεδριών, στις οποίες οι αγρότες που είναι υπεύθυνοι για τους επιδεικτικούς ελαιώνες, μαζί με τους τεχνικούς του έργου, θα παρουσιάσουν το έργο Olivares Vivos και θα διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης του έργου. Οι συνεδρίες θα απευθύνονται στον ελαιοκομικό τομέα και θα είναι δομημένες κατά τρόπο ώστε η συμμετοχή του ακροατηρίου να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργή, τόσο όσον αφορά την υποβολή ερωτήσεων ή αμφιβολιών, όσο και τη λήψη της γνώμης του σχετικά με τις διάφορες πτυχές που θα εξεταστούν.
Από την άλλη πλευρά, θα διεξαχθούν έρευνες αντίληψης για να αξιολογηθεί η δεκτικότητα στην αλλαγή του μοντέλου παραγωγής που επιδιώκει να επιφέρει αυτό το έργο. Οι έρευνες αυτές θα διεξαχθούν στην αρχή (1ο έτος) και στο τέλος του έργου (τελευταίο έτος), προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η εφαρμογή και η διάδοση του έργου OLIVARES VIVOS προάγει την αλλαγή αυτής της δεκτικότητας.
Η δράση αυτή καλύπτει δύο διαφορετικές δραστηριότητες. Αφενός, έρευνες που αποσκοπούν στη μέτρηση της αντίληψης του σχεδίου γενικά και της προσέγγισης και των στόχων του από τον ελαιοκομικό τομέα και, αφετέρου, ενημερωτικές και επιδεικτικές δράσεις που απευθύνονται στον ελαιοκομικό τομέα.
σον αφορά τις έρευνες αντίληψης, αναζητήθηκαν εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις και έχουν γνώση και εμπειρία στον ελαιοκομικό τομέα. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε 6 από τις 8 επαρχίες της Ανδαλουσίας (Jaén, Γρανάδα, Κόρδοβα, Σεβίλλη, Μάλαγα και Αλμερία), κατά τη διάρκεια 6 εβδομάδων (από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2017), ολοκληρώνοντας συνολικά 640 έρευνες σε 88 δήμους των προαναφερόμενων επαρχιών.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν παρείχαν πληροφορίες που συγκρίθηκαν με εκείνες που προέκυψαν από άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην τελική φάση του έργου, κυρίως όσον αφορά τον βαθμό γνώσης του έργου στον τομέα. Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη των ελαιοπαραγωγών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του ελαιώνα και την προθυμία τους να υιοθετήσουν αλλαγές σε ορισμένες πτυχές της γεωργικής διαχείρισης των εκμεταλλεύσεών τους σε διάφορα σενάρια.
Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις ενημερωτικές και επιδεικτικές δράσεις που απευθύνονται στον τομέα, έχουν ληφθεί περισσότερα από 400 αιτήματα για συμβουλές σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αύξηση της βιοποικιλότητας στους ελαιώνες τους πέραν του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ένας ενημερωτικός ελαιώνας στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πάρκου Geolit, όπου αναπαράγονται οι κύριες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στους επιδεικτικούς ελαιώνες.
Δεδομένου του ενδιαφέροντος αυτού, τον Φεβρουάριο του 2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα, στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί, στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Geolit, την οποία παρακολούθησαν πενήντα αγρότες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πρόοδο του Olivares Vivos ή είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τυχόν αμφιβολίες που είχαν.
Εκμεταλλευτήκαμε επίσης το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα για το περιεχόμενο του Olivares Vivos. Με αυτή την έννοια, πραγματοποιήσαμε συνέδρια με την αίθουσα αγροοικολογίας του Τμήματος Γεωργίας, Αλιείας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Έχει επίσης καθιερωθεί συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης για τη Γεωργία και την Αλιεία (IFAPA) της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας για να συμπεριληφθεί το περιεχόμενο του LIFE Olivares Vivos στα μαθήματα ελαιοκαλλιέργειας. Συνολικά εννέα από αυτά τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν το 2018 και πέντε το 2019, στα οποία συμμετείχαν περίπου 350 ελαιοπαραγωγοί.
Ομοίως, έχουμε προσκληθεί και έχουμε συμμετάσχει σε πολλαπλά συνέδρια που διοργανώθηκαν από ενώσεις όπως η «No solo olivos», το Δημοτικό Συμβούλιο της Cabra (Κόρδοβα), η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Ελαιολάδου Oli de Mallorca και η APAEMA ή η ASAJA-Sevilla.
Ολοκληρωμένο.
Η δράση αυτή προτείνει μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην ανάσχεση της υποβάθμισης και της απώλειας της αγροτικής κουλτούρας του ελαιώνα, η οποία στηρίζει τις παραδοσιακές χρήσεις και τις βιώσιμες και πολυλειτουργικές διαχειριστικές συμπεριφορές που κατέστησαν τον ελαιώνα ένα πιο βιοποικίλο περιβάλλον.
Η ανάκτηση και η αναβάθμιση αυτών των στοιχείων του παραδοσιακού αγροτικού πολιτισμού συνεπάγεται αναγκαστικά την ανάκτηση της πολιτιστικής μνήμης του ελαιώνα. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να δοθούν πρωτοβουλίες και εργαλεία που θα χρησιμεύσουν ως σπόρος ώστε, μετά το τέλος του έργου, να είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι των ελαιοπαραγωγικών περιοχών που, μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας από κάτω προς τα πάνω, θα συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία ανάκτησης, αναβάθμισης και διάδοσης του αγροτικού τους πολιτισμού.
Για να αναπτυχθεί αυτή η επιδεικτική δράση, θα επιλεγούν τέσσερις αντιπροσωπευτικές περιοχές από διαφορετικές παραδοσιακές ελαιοπαραγωγικές περιοχές: η Sierra de Segura, στο Jaén, η ύπαιθρος του Jaén, η ύπαιθρος της Κόρδοβα και η Sierra de Grazalema. Αργότερα προστέθηκε και η περιοχή Valle de los Pedroches, στην Κόρδοβα.
Μόλις επιλεγούν οι δήμοι, η δράση θα διαρθρωθεί σε δύο φάσεις:
Στην πρώτη φάση, θα εντοπιστούν οι πηγές γνώσης για την καλλιέργεια του ελαιώνα που σχετίζονται με τις παραδοσιακές χρήσεις αυτού του περιβάλλοντος.
Στη δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η σχολική εκστρατεία «Μια πολύ κοντινή περιπέτεια».
Επιλέχθηκαν τέσσερις νομοί στους οποίους αναπτύσσεται αυτή η δράση. Τα κριτήρια επιλογής στόχευαν στη βελτιστοποίηση της αξίας επίδειξης και διάδοσης των αποτελεσμάτων τους, με βάση (1) την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας των ελαιοκομικών τοπίων της περιοχής μελέτης, (2) την εγγύτητά τους με τους επιδεικτικούς ελαιώνες που επιλέχθηκαν στη δράση Α1 και (3) την ύπαρξη προηγούμενων δράσεων ή τοπικών πρωτοβουλιών στο δήμο που σχετίζονται με τους στόχους της παρούσας δράσης.
Ελαιουργική περιοχή | Τοποθεσίες | Επιδεικτικοί ελαιώνες |
Sierra de Segura | Arroyo del Ojanco, Torres de Albanchez, Beas de Segura, Puente de Génave, Orcera, Siles, La Puerta de Segura, Cortijos Nuevos, Santiago de la Espada, Agrupación de Mogón, Chilluévar, Hornos, Mogón y Villacarrillo. | Ardachel |
Campiña de Jaén | Torredonjimeno, Martos, Torredelcampo, Alcaudete, Jamilena, Santiago de Calatrava, Higuera de Calatrava, La Bobadilla, Las Casillas, Noguerones, Villardompardo, Porcuna, Escañuela, Fuerte del Rey, Fuensanta de Martos, Monte Lope Álvarez y Cazalilla. | Piedras Cucas, Cañada del Duz |
Campiña de Córdoba | Baena, Castro del Río, Albendín, Llano del Espinar, Espejo, Nueva Carteya, Luque, Zuheros, Doña Mencía, Montilla, La Rambla y Montemayor. | La Tosquilla, Casa del Duque |
Sierra de Grazalema | Zahara de la Sierra, Puerto Serrano, Prado del Rey, Algodonales, La Muela, Olvera y Setenil de la Bodegas. | Rancho del Herrador, Peña del Gallo |
Σε κάθε περιοχή, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση και συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τον αγροτικό πολιτισμό που σχετίζεται με τον ελαιώνα, επικοινωνώντας με άτομα και συλλόγους σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές που παρείχαν πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τις παραδοσιακές εργασίες, τη συγκομιδή, τις τέχνες, τη λαογραφία, τη βιοποικιλότητα και άλλες πτυχές που σχετίζονται με την πολυλειτουργικότητα του παραδοσιακού ελαιώνα. Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν μέρος του οδηγού «Πηγές για τη γνώση του πολιτισμού στον παραδοσιακό ελαιώνα» και αποτέλεσαν το κλειδί για τον καθορισμό του περιεχομένου του διδακτικού τετραδίου και την υποβολή νέων προτάσεων για τον τουρισμό ελαιολάδου (Ε8).
Από την άλλη πλευρά, δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό φυλλάδιο «Olivares Vivos, una aventura muy cercana» (Ζωντανοί ελαιώνες, μια πολύ κοντινή περιπέτεια). Αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια (ιστορία, καλλιέργεια, βιοποικιλότητα και πολιτισμός) και η εκμάθησή του καθοδηγείται από δύο χαρακτήρες, τον «Olivio», ένα αγόρι που έρχεται από το παρελθόν και έμαθε τα πάντα για τη βιοποικιλότητα και την πολυλειτουργικότητα του ελαιώνα, και τον «H-Tuna», μια πολύ σύγχρονη ελιά που ονειρεύεται να γίνει ένα μεγάλο γκουρμέ EVOO. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενότητας, και οι δύο συζητούν για τον ελαιώνα του παρελθόντος και τον ελαιώνα του σήμερα, καταλήγοντας στο τέλος ότι ο ελαιώνας του μέλλοντος θα πρέπει να παράγει υπηρεσίες προς την κοινωνία και ποιοτικά προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Τα περιεχόμενα έχουν εξεταστεί από πολυάριθμους εκπαιδευτικούς και μαθητές και η τελική τους αξιολόγηση ήταν πολύ ικανοποιητική. Για την ανάπτυξη αυτής της δράσης ήταν ιδιαίτερα σημαντική η μεγάλη εμπειρία και η ικανότητα διάδοσης του εταίρου DIPUJAEN σε σχολικές εκστρατείες που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Μόλις καθορίστηκε το περιεχόμενο και το διδακτικό φυλλάδιο ήταν έτοιμο, ξεκίνησε η σχολική εκστρατεία «Ιστορίες ελαιώνα». Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν εντατικές επαφές με τα σχολεία στις επιλεγμένες περιοχές, ενημερώνοντάς τα για το πρόγραμμα LIFE, το έργο και τους στόχους του, καθώς και για το περιεχόμενο που θα διδάσκονταν οι μαθητές.
Κατά το σχολικό έτος 2017/2018 πραγματοποιήθηκαν 24 επισκέψεις σε σχολεία κατά τις οποίες δόθηκαν 51 εκπαιδευτικές συναντήσεις σε περίπου 1.275 μαθητές. Το σχολικό έτος 2018/2019, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 26 σχολεία σε 27 δήμους, όπου πραγματοποιήθηκαν 64 εκπαιδευτικές συνεδρίες για σχεδόν 1.500 παιδιά. Κατά το σχολικό έτος 2019/2020, επισκέφθηκαν περισσότερα σχολεία και ξεκίνησε μια άλλη δραστηριότητα που απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου (3, 4 και 5 ετών), στην οποία αφηγούνται μια ιστορία για τη βιοποικιλότητα του ελαιώνα. Η δραστηριότητα αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε δύο σχολεία της επαρχίας Jaén. Συνολικά, 46 σχολεία σε 37 τοποθεσίες σε 4 επαρχίες της Ανδαλουσίας έχουν επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής εκστρατείας.
Αυτή η εκστρατεία στα σχολεία συμπληρώθηκε με επισκέψεις σε επιδεικτικούς ελαιώνες, όπου πραγματοποιήθηκαν τα κυνήγια θησαυρού που σχεδιάστηκαν από το πρόγραμμα «Τα μυστικά του ελαιώνα». Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πέντε, με τη συμμετοχή περίπου 250 μαθητών νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.
Εκτός από την προγραμματισμένη σχολική εκστρατεία, η ανάπτυξη αυτής της δράσης χρησίμευσε για την εισαγωγή των εκπαιδευτικών στόχων του LIFE Olivares Vivos σε άλλες εκπαιδευτικές εκστρατείες εκτός του LIFE. Για παράδειγμα, στην III Σχολική Εβδομάδα για το ελαιόλαδο και τους κόσμους του (https://goo.gl/85WbhS), που αναπτύχθηκε από τον εταίρο DIPUJAEN με δικούς του πόρους και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας- στο XIX Βραβείο Περιβάλλοντος που διοργανώθηκε από τον εταίρο Dipujaén, το οποίο το 2018 ήταν αφιερωμένο στον ελαιώνα και τη βιοποικιλότητά του, με βάση το LIFE Olivares Vivos- ή στο Πρώτο Επιστημονικό Σχολικό Συνέδριο για τον πολιτισμό της ελιάς και του EVOO (https://goo.gl/XuMvvk), μια πρωτοβουλία που προωθήθηκε από την εταιρεία παραγωγής Tekiero Verde και διοργανώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Úbeda. Εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε διάφορους δήμους, όπως οι Torredonjimeno, Villanueva de la Reina και Martos, στην επαρχία Jaén.
Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε μια πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των εργασιών των μαθητών, οι οποίοι, αφού συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές συναντήσεις, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους τον Μάιο του 2018.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, προγραμματίστηκαν τρεις εκδόσεις του βραβείου διηγήματος «ιστορίες του ελαιώνα και του ελαιολάδου». Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία κατέστησε πολύ δύσκολη την παρουσίαση και την επαφή με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, που ήταν απαραίτητη για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης.
Για το λόγο αυτό, το βραβείο αναμορφώθηκε, αφενός με τη μείωση του αριθμού των εκδόσεων σε μία μόνο, αλλά και με την αλλαγή της ονομασίας του βραβείου σε «Μείνε στη φωλιά» (η οποία είχε επίσης ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την ανάγκη να μείνουν στο σπίτι). Ο διαγωνισμός ήταν επίσης ανοικτός σε ολόκληρη την κοινότητα των δημοτικών σχολείων, από οποιοδήποτε σχολείο της Ισπανίας.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετών εβδομάδων, ελήφθησαν ιστορίες από διάφορα επίπεδα σχολείων. Οι καλύτερες ιστορίες δημοσιεύτηκαν σε ένα βιβλίο και οι νικητές έλαβαν ένα πακέτο σχολικών βραβείων.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του διαγωνισμού διηγήματος, δημοσιεύθηκαν οι κανόνες για ένα βραβείο φωτογραφίας ελαιώνα. Χωρισμένο σε πέντε κατηγορίες, οποιοσδήποτε φωτογράφος μπορούσε να υποβάλει εικόνες από τα πουλιά, την πανίδα, τη χλωρίδα, το τοπίο και τις παραδόσεις της ελαιοκαλλιέργειας. Η προθεσμία για την υποβολή των φωτογραφιών έληγε στα τέλη της άνοιξης του 2020. Λάβαμε αρκετές δεκάδες από αυτές. Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή επέλεξε τους νικητές.
Το βραβείο του διαγωνισμού ήταν μια διαδρομή στη Σιέρα Μορένα, για την παρατήρηση των ιβηρικών λύγκων και της λοιπής πανίδας της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2021.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, καταγράφηκαν πόροι για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του Olivares Vivos. Επιπλέον, καταγράφηκαν και άλλες εικόνες ειδικά για το ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων, βίντεο από τις επισκέψεις στους επιδεικτικούς ελαιώνες σε διάφορες εποχές του έτους, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης ή συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες αγρότες ή τους τεχνικούς του έργου. Έχει δύο εκδόσεις, μία στα ισπανικά και μία με αγγλικούς υπότιτλους.
Ολοκληρωμένο.
Θα δημοσιευθεί ένας οδηγός που θα συγκεντρώνει τα σημαντικότερα αποτελέσματα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 5 ετών υλοποίησης του προγράμματος LIFE, με συμπεράσματα και συστάσεις που απευθύνονται στους διαχειριστές των γεωργικών πολιτικών των διαφόρων διοικήσεων.
Οι συστάσεις θα βασίζονται στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις δράσεις διατήρησης που υλοποιήθηκαν μέσω των ειδικών δράσεων διατήρησης, τις επιπτώσεις αυτών των δράσεων στη βιοποικιλότητα (δράση D1), την κερδοφορία των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων (δράση D2) και την οικονομία των περιοχών μελέτης (δράση D4). Με την ολοκληρωμένη ανάλυση του συνόλου των αποτελεσμάτων θα διατυπωθούν συστάσεις για τη διαχείριση των ελαιώνων με στόχο την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
Ο οδηγός θα αναλύσει επίσης πώς οι διάφορες δράσεις διατήρησης που συνιστώνται μπορούν να ενθαρρυνθούν μέσω διαφορετικών μηχανισμών και πώς οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να τις υποστηρίξουν μέσω προσαρμογών των διαφόρων διαθέσιμων γραμμών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.
Οδηγός Olivares Vivos.
Ολοκληρωμένο.
Τα αποτελέσματα του έργου, και ιδίως οι συστάσεις που περιέχονται στον οδηγό (δράση Ε5), θα διαδοθούν στους τεχνικούς και πολιτικούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων των διοικήσεων που είναι αρμόδιες για τη γεωργική πολιτική και την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και για περιβαλλοντικά θέματα, κατά περίπτωση.
Καθώς η BirdLife Europe έχει έδρα στην Ομάδα Πολιτικού Διαλόγου «Ελιές» της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (CDG Olives), είχαμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε αυτή την έδρα. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις αυτές από τον Μάιο του 2016. Στη συνάντηση του Μαΐου 2017, το πρόγραμμα LIFE Olivares Vivos παρουσιάστηκε στην CDG Olives, προκαλώντας το ενδιαφέρον διαφόρων εκπροσώπων ευρωπαϊκών οργανώσεων του τομέα, οι οποίοι το εκτίμησαν ως μια σημαντική εναλλακτική λύση για τη διαφοροποίηση ορισμένων ελαιώνων στην αγορά ελαιολάδου.
Μια πρώτη πρόταση συστάσεων για την ΚΓΠ μετά το 2020 παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2019 στο Διεθνές Συνέδριο «Η πράσινη αρχιτεκτονική της ΚΓΠ: εμβάθυνση στα οικολογικά συστήματα», στο οποίο συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της κυβέρνησης της Ισπανίας, και όπου παρουσιάστηκε το έγγραφο «LIFE OV: βασικές πτυχές για τον σχεδιασμό οικολογικών συστημάτων στον ελαιώνα». Στο Συνέδριο αυτό συμμετείχαν ο Διευθυντής Φυσικού Κεφαλαίου της DGMA και ο Διευθυντής Στρατηγικής, Απλούστευσης και Ανάλυσης Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΚ (έκθεση σχετικά με τις προτάσεις αυτές υποβλήθηκε μαζί με την παρούσα έκθεση στην EASME). Τα μέχρι τώρα διδάγματα χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να συνεισφέρουμε την εμπειρία μας στο φόρουμ «Συνέργειες μεταξύ των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης LIFE και ΕΓΤΑΑ», που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2019 από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της ισπανικής κυβέρνησης. Η αναπαραγωγή αυτών των αποτελεσμάτων προωθείται επίσης μέσω της συμμετοχής μας στην ανάπτυξη του Γενικού Σχεδίου Οικολογικής Συνδεσιμότητας της Junta de Andalucía και στο σχέδιο διατάγματος για την έγκριση των κανονιστικών βάσεων για τη στήριξη μη παραγωγικών επενδύσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε γεωργικές περιοχές (PDR Junta de Andalucía).
Μια τελική έκδοση -στην ισπανική και αγγλική γλώσσα- δημοσιεύθηκε το 2021 (Παράρτημα E5-1.1 και Παράρτημα E5-1.2), με τα τελικά δεδομένα που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (ανάκτηση βιοποικιλότητας, παραγωγή, κόστος κ.λπ.). Αποστάληκε σε διάφορους δημόσιους φορείς και τα κύρια συμπεράσματα εξηγήθηκαν σε μια εικονική παρουσίαση τον Ιούνιο του 2021. Μέλη της ΓΔ GROW, της ΓΔ SANTE, της ΓΔ ENV και της ΓΔ AGRI παρακολούθησαν την παρουσίαση αυτή και έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το έργο και τα συμπεράσματα που προέκυψαν.
Η παρουσίαση των στόχων και της προσέγγισης του έργου LIFE σε αυτά τα φόρουμ ήταν ένα καινοτόμο βήμα προς τα εμπρός για τη δημιουργία συνεργειών με άλλους φορείς του τομέα, λαμβάνοντας υπόψη την άμεση σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών εξωτερικοτήτων των ελαιώνων (π.χ. βιοποικιλότητα) και της κερδοφορίας τους. Η προσέγγιση αυτή χρησίμευσε για να κερδίσει περαιτέρω προσοχή.
Οι δραστηριότητες δικτύωσης με άλλα έργα (F5) και η συμμετοχή μας στις επιχειρησιακές ομάδες του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μας βοήθησαν να διαδώσουμε την επιδεικτική αξία του έργου. Το LIFE Olivares Vivos συνεργάστηκε με αγροτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην πλατφόρμα «Για μια άλλη ΚΑΠ».
Ολοκληρωμένο.
Θα συνίσταται στη δημιουργία και υλοποίηση ενός δικτύου δήμων που θα συνεργαστούν για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στις ελαιοκομικές περιοχές, εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στους ακόλουθους στόχους προτεραιότητας:
Προώθηση συστημάτων διαχείρισης ελαιώνων συμβατών με τη διατήρηση και ανάκτηση της βιοποικιλότητας.
Προώθηση των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών του αγροτικού περιβάλλοντος των ελαιώνων.
Προώθηση του τουριστικού δυναμικού του ελαιώνα, με έμφαση στην πολιτιστική γνώση και τη βιοποικιλότητα.
Διευκόλυνση της διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου.
Διευκόλυνση της οργάνωσης δράσεων του έργου στους δήμους τους.
Για τη δημιουργία του Δικτύου θα χρησιμοποιηθεί η δομή του Δικτύου Δήμων για την Αειφορία (RMS) της επαρχίας Jaén, το οποίο συντονίζεται από το Επαρχιακό Συμβούλιο της Jaén. Μέσω του RMS, το έργο θα παρουσιαστεί στα μέλη του και θα εξηγηθούν λεπτομερώς οι στόχοι της δράσης. Τα μέλη του RMS θα κληθούν να ενταχθούν στο Δίκτυο Δήμων για τους ζωντανούς ελαιώνες (REMOV). Στη συνέχεια, σε δεύτερη φάση, θα κληθούν να ενταχθούν στο δίκτυο και άλλοι ελαιοπαραγωγικοί δήμοι στις υπόλοιπες επαρχίες της Ανδαλουσίας.
Τέλος, θα υπογραφεί έγγραφο δέσμευσης με το οποίο οι δήμοι θα δεσμευτούν για τους προαναφερθέντες στόχους. Το έργο αναλαμβάνει να συμβουλεύει τους δήμους σε περίπτωση που δρομολογήσουν πρωτοβουλίες σχετικές με τους ελαιώνες και τη βιοποικιλότητα.
Σε μια πρώτη φάση, δημιουργήθηκε ο μηχανισμός για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων για τους Ζωντανούς Ελαιώνες (REMOV) και συντάχθηκε το «Μανιφέστο υποστήριξης του REMOV», το οποίο στάλθηκε στους 97 δήμους της επαρχίας Jaén.
Στις 17 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του REMOV, κατά την οποία υπογράφηκαν τα Μανιφέστα από τους εκπροσώπους των δήμων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Δίκτυο. Η εκδήλωση αυτή καλύφθηκε ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης και την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Το δίκτυο αποτελείται σήμερα από 57 δήμους της επαρχίας Jaén.
Κατά τη διάρκεια του 2017, πραγματοποιήθηκαν διάφορες ομιλίες σε ορισμένους από τους δήμους του δικτύου για να εξηγήσουν τις λεπτομέρειες του έργου Olivares Vivos και τη σημασία της ένταξης στο REMOV.
Το περιεχόμενο του Olivares Vivos συμπεριλήφθηκε επίσης σε διάφορα εργαστήρια του προγράμματός του «Recrea en Verde» (https://goo.gl/TAo3US), ένα από αυτά (με τίτλο «Olivares Vivos») ασχολήθηκε ειδικά με το έργο, αν και το περιεχόμενο του LIFE διδάχθηκε και σε άλλα εργαστήρια, όπως «Το πετρέλαιό μας και η φύση του», «Βιοποικιλότητα και αρπακτικά πουλιά» ή «Μελισσοκομία». Τα εργαστήρια αυτά απευθύνονται σε οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού το ζητήσει.
Τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 διοργανώθηκε ο διαγωνισμός «Ζωγράφισε τον ζωντανό σου ελαιώνα», ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους μαθητές δημοτικών σχολείων στους 57 δήμους της REMOV.
Έχει επίσης σχεδιαστεί μια πλακέτα ώστε τα διάφορα δημοτικά συμβούλια να μπορούν να δείξουν ότι αποτελούν μέρος του Δικτύου Δήμων για τους ζωντανούς ελαιώνες, η οποία τους παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας μνήμης REMOV. Μια ημέρα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 60 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, στην οποία εξετάστηκαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου και στην οποία το Δίκτυο άνοιξε και σε άλλες επαρχίες της Ανδαλουσίας, με την προσχώρηση των Baza (Γρανάδα), Cabra (Κόρδοβα) και Cuevas del Becerro (Μάλαγα).
Εκτός από όλα αυτά, υπήρξε και ο διαγωνισμός διηγήματος «#QuédateEnElNido: οι ιστορίες της υπαίθρου και του ελαιώνα» που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης του 2020 και στον οποίο συμμετείχαν μαθητές από όλη την Ισπανία. Απονεμήθηκε ένα βραβείο και η Diputación de Jaén ανέλαβε την εκτύπωση ενός τόμου με τις νικητήριες ιστορίες.
Ολοκληρωμένο.
Στόχος της δράσης αυτής είναι να σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την κουλτούρα του ελαιώνα.
Θα αποτελείται από μια επιδεικτική εμπειρία που θα οργανωθεί από κοινού με αγροτικά καταλύματα στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Θα διοργανωθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου έτους του σχεδίου, κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή του ελαιοκομικού τομέα της Ανδαλουσίας, πάντα κοντά σε ένα από τα πιλοτικά αγροκτήματα που συμμετέχουν στο σχέδιο.
Σε κάθε ένα από αυτά τα έτη, κατά τη διάρκεια της πιο πολυσύχναστης περιόδου των ελαιώνων, της περιόδου συγκομιδής των ελιών, θα καταρτιστεί ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους τουρίστες. Τα συνεργαζόμενα καταλύματα θα συμπεριλάβουν τις δραστηριότητες αυτές στην προσφορά διαμονής τους. Πολλά διαφορετικά καταλύματα θα συνεργαστούν με στόχο τη συμμετοχή 10 τουριστών σε κάθε έκδοση. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ορισμένες από τις παραδοσιακές δραστηριότητες συγκομιδής της ελιάς, την εκμάθηση του κύκλου της ελαιοκαλλιέργειας και της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου, καθώς και τη γνωριμία με ορισμένες από τις παραδόσεις που περιβάλλουν αυτή τη δραστηριότητα.
Η δράση αυτή ξεκίνησε με προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ του συντονιστή και των τεχνικών του έργου (DIPUJAEN και SEO) και των υπευθύνων τουρισμού του εταίρου DIPUJAEN, της Diputación de Jaén που είναι ακριβώς η διοίκηση με τη μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία στον τουρισμό ελαιολάδου μέσω του προγράμματος Oleotur. Μετά από αυτές τις πρώτες συναντήσεις, πραγματοποιήθηκαν και άλλες συναντήσεις με τη συμμετοχή τεχνικών του έργου, τουριστικών πρακτόρων, τεχνικών του Τμήματος Τουρισμού του Επαρχιακού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος του προγράμματος «Oleotur». Τα σημαντικότερα συμπεράσματα αυτής της προκαταρκτικής εργασίας επισήμαναν, αφενός, ότι η βιοποικιλότητα του ελαιώνα δεν υπήρχε μέχρι σήμερα σε κανένα τουριστικό πακέτο και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για την προώθηση του τουρισμού ελαιολάδου.
Ακολουθώντας αυτή τη γραμμή εργασιών, διεξάγονται εργασίες για τον σχεδιασμό ενός τουριστικού πακέτου με την ονομασία «Olivares Vivos» (Ζωντανοί ελαιώνες), του οποίου έχει δημοσιευθεί ένα πρώτο φυλλάδιο και το οποίο επρόκειτο να δοκιμαστεί σε έναν από τους ελαιώνες επίδειξης στις αρχές του 2019, αλλά έπρεπε να ανασταλεί λόγω της πανδημίας COVID-19.
Προετοιμάστηκαν διάφορες δοκιμές νέων εμπειριών φυσικής κληρονομιάς για να καταστούν ελκυστικά αυτά τα τουριστικά πακέτα. Στην πρώτη αξιολογήθηκε η δραστηριότητα «Το λάδι των αστεριών», σε συνεργασία με την εταιρεία «Astroandalus», η οποία συνδυάζει μια ηδονιστική γευσιγνωσία ελαιολάδου κορυφαίας ποιότητας, τη νυχτερινή ατμόσφαιρα του ελαιώνα και την αστρονομική παρατήρηση. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε έναν ελαιώνα επίδειξης και την παρακολούθησαν τεχνικοί του προγράμματος και εθελοντές, οι οποίοι εκτίμησαν ιδιαίτερα την εμπειρία.
Ολοκληρωμένο.
Το πρώτο βήμα για τη διάδοση των αποτελεσμάτων θα είναι η παρουσίασή τους σε ορισμένα από τα κυριότερα επιστημονικά συνέδρια και τεχνικά σεμινάρια για συναφή θέματα. Για παράδειγμα, σε ειδικά συνέδρια όπως το Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Γεωργία, το Περιβάλλον και τη Δασοκομία (ICSAEF) ή σε γενικά συνέδρια οικολογίας όπου εκπροσωπούνται συναφή θέματα, όπως η Διεθνής Ένωση Οικολογίας (INTECOL), η οποία το 2013 περιελάμβανε τις συνεδρίες «Applying ecological science to increase agricultural yield and sustainability» και «Biodiversity, ecosystem services and multifunctional landscapes», ή το ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας, το οποίο το 2012 περιελάμβανε συνεδρίες αφιερωμένες στις «Insect pollination, land use, disease, pesticides and ecosystem services» και «Balancing food security, pesticides and ecosystem services»: land use, disease, pesticides and ecosystem services» και «Balancing food security and environmental concenrs: chagenlles of sustainable intensification on land and sea». Σε αυτά τα συνέδρια θα παρουσιαστούν προκαταρκτικά αποτελέσματα κυρίως από τις δράσεις Α2 και Δ1.
Μόλις προκύψουν οριστικά αποτελέσματα από αυτές τις δράσεις, στόχος θα είναι η δημοσίευσή τους σε επιστημονικά περιοδικά. Ο σχεδιασµός των µελετών που περιγράφονται στις δράσεις αυτές ανταποκρίνεται σε σχέδια δειγµατοληψίας που πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις για την επιστηµονική ανάλυση των δεδοµένων που λαµβάνονται. Επιπλέον, το είδος των ερωτημάτων που επιδιώκουν να απαντήσουν οι δράσεις αυτές είναι εξαιρετικά επίκαιρο στον τομέα της έρευνας στη γεωργία και το περιβάλλον.
Έχουν γίνει οι ακόλουθες συνεισφορές:
Tarifa, R., Martínez Núñez, C; Valera, F; González-Varo, J. P.; Salido, T.; Rey, P.J. (2021). Agricultural intensification erodes taxonomic and functional diversity in Mediterranean olive groves by filtering out rare species. Journal of Applied Ecology. DOI: 10.1111/1365-2664.13970
Mario Díaz, Elena D Concepción, Manuel B Morales, Juan Carlos Alonso, Francisco M Azcárate, Ignacio Bartomeus, Gérard Bota, Lluis Brotons, Daniel García, David Giralt, José Eugenio Gutiérrez, José Vicente López-Bao, Santiago Mañosa, Rubén Milla, Marcos Miñarro, Alberto Navarro, Pedro P Olea, Carlos Palacín, Begoña Peco, Pedro J Rey, Javier Seoane, Susana Suárez-Seoane, Christian Schöb, Rocío Tarjuelo, Juan Traba, Francisco Valera, Elena Velado-Alonso. 2021. Environmental Objective s of Spanish Agriculture: Scientific Guidelines for their Effective Implementation under the Common Agricultural Policy 2023-2030. Ardeola, 68, 445-460.
Martínez‐Núñez, C., Rey, P.J. (2021). Hybrid networks reveal contrasting effects of agricultural intensification on antagonistic and mutualistic motifs. Functional Ecology, 35,1341–1352.
Martínez-Núñez, C., Rey, P. J., Salido, T., Manzaneda, A. J., Camacho, F. M., & Isla, J. (2021). Ant community potential for pest control in olive groves: Management and landscape effects. Agriculture, Ecosystems & Environment, 305, 107185.
Martínez-Núñez, C., Rey, P. J., Manzaneda, A. J., Tarifa, R., Salido, T., Isla, J., … & Molina, J. L. (2020). Direct and indirect effects of agricultural practices, landscape complexity and climate on insectivorous birds, pest abundance and damage in olive groves. Agriculture, Ecosystems & Environment, 304, 107145.
Martínez-Núñez, C., Manzaneda, A. J., & Rey, P. J. (2020). Plant-solitary bee networks have stable cores but variable peripheries under differing agricultural management: Bioindicator nodes unveiled. Ecological Indicators, 115, 106422.
Martínez‐Núñez, C., Manzaneda, A. J., Isla, J., Tarifa, R., Calvo, G., Molina, J. L., … & Rey, P. J. (2020). Low‐intensity management benefits solitary bees in olive groves. Journal of Applied Ecology, 57(1), 111-120.
Martínez‐Núñez, C., Manzaneda, A. J., Lendínez, S., Pérez, A. J., Ruiz‐Valenzuela, L., & Rey, P. J. (2019). Interacting effects of landscape and management on plant–solitary bee networks in olive orchards. Functional Ecology, 33(12), 2316-2326.
Rey, P. J., Manzaneda, A. J., Valera, F., Alcantara, J. M., Tarifa, R., Isla, J., … & Ruiz, C. (2019). Landscape-moderated biodiversity effects of ground herb cover in olive groves: Implications for regional biodiversity conservation. Agriculture, Ecosystems & Environment, 277, 61-73.
Bajo revisión:
C Martínez-Núñez, PJ Rey (2020) Assessing the predation function via quantitative and qualitative interaction components BioRxiv 1
C Martínez-Núñez, PJ Rey, AJ Manzaneda, D García, R Tarifa, JL Molina, … Landscape drivers and effectiveness of pest control by insectivorous birds in a landscape-dominant woody crop BioRxiv. Currently in second revision in Basic and Applied Ecology
Vicente García-Navas, Carlos Martínez-Núñez, Rubén Tarifa, Antonio J. Manzaneda, Francisco Valera, Teresa Salido, Francisco M. Camacho, Jorge Isla & Pedro J. Rey. Agricultural extensification enhances functional diversity but not phylogenetic diversity in Mediterranean olive groves: a case study with ant and bird communities. Currently submitted to Agriculture, Ecosystems & Environment.
Vicente García-Navas, Carlos Martínez-Núñez, Rubén Tarifa, José L. Molina-Pardo, Francisco Valera, Teresa Salido, Francisco M. Camacho & Pedro J. Rey. Partitioning beta diversity to untangle mechanisms underlying the assembly of bird communities in Mediterranean olive groves. Currently submitted to Diversity and Distributions.
Pedro J. Rey, Rubén Tarifa, Francisco M. Camacho, , Teresa Salido, Antonio J. Pérez, Daniel García, Carlos Martínez-Núñez. Effect of habitat fragmentation and intensive agriculture on avian frugivore abundance, frugivory levels and seed arrival in olive-dominated landscapes. Currently submitted to Frontiers in Ecology and Evolution.
Presentaciones orales, pósters y conferencias
Francisco Valera, Pedro J. Rey, Antonio J. Manzaneda, Julio M. Alcántara, Jose L. Molina-Pardo, Rubén Tarifa, Jorge Isla, Teresa Salido, Gemma Calvo, Carlos Martínez-Núñez, Carlos Ruiz, José E. Gutiérrez (2020). Biodiversity in Andalusian olive orchards: assessing the effect of agricultural management and landscape simplification. Pages 76, 79 in Gabriel del Barrio y Roberto Lázaro, eds. EcoDesert. Geoecology and Desertification- from physical to human factors. Proceedings of the International Symposium in memory of Prof Juan Puigdefábregas. ISBN: 978-84-09-12447-3.
Carlos Ruiz, Eva Murgado, José Eugenio Gutiérrez, Pedro J. Rey, Francisco Valera, Sonia Bermúdez. (2019). Olivares Vivos. La biodiversidad como valor añadido en agricultura. Desde Los servicios ecosistémicos a la diferenciación comercial. Pags. 397 a 400 en: La sostenibilidad Agro-territorial desde la Europa Atlántica. Actas del XII Congreso de la Asociación de Economía Agraria. ISBN: 978-84-09-12764-1. Asociación Española de Economía Agraria.
José E. Gutiérrez, Pedro J. Rey, Carlos Ruiz, Francisco Valera, Eva Murgado, Sonia Bermúdez, María Cano Parra, Jesús Pinilla-Infiesta, Carlos Molina-Angulo (2017). LIFE Olivares Vivos. Incrementar la rentabilidad del olivar recuperando su biodiversidad. Primeros resultados. Comunicaciones Científicas. Simposium Expoliva 2017. ISBN. 978-84-946839-1-6.
PJ Rey, F Valera, AJ Manzaneda, JM Alcántara, JL Molina, R Tarifa, J Isla, … (2017). Evaluando la biodiversidad de flora y fauna en los paisajes de olivar de Andalucía. Comunicaciones Científicas Simposium Expoliva 2017. ISBN 978-84-946839-1-6.
Oral presentation: “LIFE Olivares Vivos. Increasing profitability of the olive grove by restoring biodiversity. Preliminary results” [in Spanish]. Simposium Expoliva 2017. Jaén, 12 May 2017
“Assessing flora and fauna biodiversity of the olive landscapes of Andalousia” [in Spanish]. Scientific presentations at Expoliva Scientific and Technical Symposium 2017. Jaén, 10- 12 May 2017. Pedro J. Rey, Francisco Valera, Antonio J. Manzaneda, Julio M. Alcántara, José L. Molina, Rubén Tarifa, Jorge Isla, Teresa Salido, Carlos Ruiz and José E.Gutiérrez.
Poster: “LIFE Olivares Vivos: bringing biodiversity back to olive groves”. LIFE Platform meeting on ecosystem services “Costing the Earth? – translating the ecosystem services concept into practical decision making”. Tallin Estonia, 10-12 May 2017.
Oral presentation: “Olive Alive: Toward the design and certification of biodiversity friendly olive groves”. Climate Changing Agriculture International Conference. Chania, Crete (Greece), 29 August – 2 September 2017. José E. Gutiérrez, Carlos Ruiz, María Cano, Pedro J. Rey, Eva M. Murgado, Francisco Valera and Sonia Bermúdez.
Oral presentation: “Assessing biodiversity and its ecosystem services in Andalusian olive orchards through the landscape moderation hypothesis approach”. Climate Changing Agriculture International Conference. Chania, Crete (Greece), 29 August – 2 September 2017. Pedro J. Rey, Francisco Valera, Antonio J. Manzaneda, Julio M. Alcántara, José L. Molina-Pardo, Rubén Tarifa, Jorge Isla, Teresa Salido, Gemma Calvo, Carlos Martínez- Núñez, Carlos Ruiz y José E. Gutiérrez.
Poster: “LIFE Olivares Vivos. An innovative strategy for the restoration of biodiversity in the olive grove through the improvement of profitability” [in Spanish]. 23rd Spanish Ornithological Conference. Badajoz, 2 – 5 November 2017. José E. Gutiérrez, Carlos Ruiz, Pedro J. Rey, Francisco Valera, Eva M. Murgado and Sonia Bermúdez.
Oral presentation “Exploring the hypothesis of landscape moderation of biodiversity patterns and processes in stable tree crops: the case of Andalusian olive groves” [in Spanish]. 23rd Spanish Ornithological Conference. Badajoz, 2 – 5 November 2017. Pedro J. Rey, Rubén Tarifa, José L. Molina, Francisco Valera, Teresa Salido, Jorge Isla and José E. Gutiérrez.
Oral presentation: “Ants as biological indicators in Andalusian olive groves: a test of the hypothesis of landscape moderation of biodiversity patterns in stable tree crops” [in Spanish]. 33rd Scientific Days of the Spanish Entomological Association. Almería, 14-17 November 2017. Teresa Salido, Jorge Isla, Antonio J. Manzaneda, José Luis Molina-Pardo, Gemma Calvo, Rubén Tarifa, Francisco Camacho, Julio M. Alcántara, Francisco Valera and Pedro J. Rey.
Rey, P.J., Gutiérrez, J.E., Ruiz, C., Valera, F., Galiano, S., Martin, F. 2018. LIFE-project OLIVE-ALIVE: designing an olive cultivation to recover biodiversity and profitability. I Iberian Meeting on Agroecological Research – Establishing the ecological basis for sustainable agriculture, Évora (Portugal). 22-23 November 2018.
Camacho, F.M., Tarifa, R., Valera, F., Molina-Pardo, J.L., Ruiz, C., Rey, P.J. 2019. Paisaje y prácticas agroambientales en olivar: importancia para la gestión de especies de aves amenazadas, cinegéticas y migradoras. Congreso VII Ibérico y XXIV español de Ornitología. Cádiz (Spain), 13-17 noviembre 2019.
Tarifa, R., Camacho, F.M., Valera, F., Molina-Pardo, J.L., Gutiérrez, J.E., Rey, P.J. 2019. ¿Es el contraste ecológico generado por las prácticas agroambientales clave para la conservación de las aves agrarias? Congreso VII Ibérico y XXIV español de Ornitología. Cádiz (Spain), 13-17 noviembre 2019.
Jose Eugenio Gutiérrez. El Proyecto LIFE Olivares Vivos. En “La arquitectura verde de la PAC post 2020. Profundizando en ecoesquemas” 29, 30 y 31 de mayo de 2019. Zafra. Badajoz
Carlos Ruiz. EL proyecto LIFE Olivares Vivos. Experiencias de revitalización del medio rural. CONAMA Local Toledo 2019. Campo y Ciudad, Agenda Global.
Comunicaciones orales y pósters aceptados, pero no presentados aún
Oral presentation Ecología versus biodiversidad. Buscando un término nuclear para las campañas de comunicación medioambientales. Murgado Armenteros, Eva María; Valdelomar Muñoz, Sergio; Torres Ruiz, Francisco José (Accepted). XXXII Congreso Internacional de Marketing. Jaén 2020
Oral presentation La biodiversidad como atributo para diferenciar los AOVES en el mercado: valores y creencias de los consumidores. Valdelomar-Muñoz, Sergio., Murgado-Armenteros, Eva María., Torres-Ruiz, Francisco José (Accepted). XX Simposio científico-técnico de Expoliva 2021.Eva 1 y 2
Oral presentation abstract: Ruben Tarifa, Juan P. González-Varo, FranciscoM. Camacho, Antonio J. Pérez, Teresa Salido, Pedro J. Rey (2021). Avian seed dispersal in olive groves: An ecosystem service at risk by landscape homogenization. XV Congreso Nacional de la AEET, 18- 22 octubre 2021
Poster abstract: Domingo Cano, Carlos Martínez-Núñez, Antonio J. Pérez, Teresa Salido, Pedro J. Rey (2021). Las áreas seminaturales son reservorios resistentes para el mantenimiento de polinizadores silvestres en paisajes de olivar. XV Congreso Nacional de la AEET, 18-22 octubre 2021
Organización de eventos científicos y técnicos
Organisation of the Scientific Workshop on the Profitability of the Olive Plantations. April 2016. University of Jaén.
Organisation of the Scientific seminar “Assessment, conservation and restoration of biodiversity and ecosystem services provided by fauna in Iberian tree-based agrosystems. Experiences from the Andalusian olive grove and the Asturian apple orchards”. University of Jaén, 19 September 2017. Oral presentations “Effects of the landscape complexity gradients and farming practices on animal biodiversity and its ecosystem services on the olive grove agrosystem of Andalusia” [in Spanish]. Pedro J. Rey, and “Olivares Vivos. Methodology and preliminary results” [in Spanish]. Carlos Ruiz. Participation at the roundtable on the importance of biodiversity and ecosystem services onthe production models of tree crops.
Scientific seminar within the framework Action D1 and action F5 (Networking with other LIFE conservation and olive-grove related projects) and with the collaboration of AGRABIES project (National R&D&I Plan, Challenges Call 2015). “Assessment, conservation and restoration of biodiversity and ecosystem services provided by fauna in Iberian tree-based agrosystems. Experiences from the Andalusian olive grove and the Asturian apple orchards”. Representatives of the organisations in charge of both AGRABIES and Olivares Vivos. University of Jaén. September 2017.
Presentación de los resultados de seguimiento de biodiversidad. Jardín Botánico de Madrid. 9 de octubre de 2018
Seminario práctico sobre evaluación y conservación de biodiversidad de quirópteros en olivar: efectos de la intensificación agrícola. Universidad de Jaén. Julio de 2019.
I Jornadas “Conectando agricultura y biodiversidad: una perspectiva desde los cultivos leñosos a través del LIFE Olivares Vivos”. Jornadas online. 27 y 28 de mayo de 2021.
Jornada “Estrategias para la comercialización del aceite de oliva Olivares Vivos”. Universidad de Jaén, 14 de mayo de 2019.
Divulgación
Gutiérrez, J.E., Ruiz, C., Galiano, S., Carretero, A., Rey, P.J., Valera, F., Murgado, E.M., y Bermúdez, S. (2021) LIFE Olivares Vivos. Olivares reconciliados con la vida. Quercus 425. Suplemento.
Martínez-Núñez, C., Rey, P.J., Ruiz, C., Gutiérrez, J.E. (2020). La pérdida de biodiversidad en los olivares intensivos. Quercus, 410, 32-32.
Martínez-Núñez, C., Manzaneda, A. J., & Rey, P. J. (2019). Revisando el uso de nidales artificiales para insectos en estudios de redes de interacción en agroecosistemas: enseñanzas derivadas de su aplicación en olivar. Ecosistemas, 28(3), 3-12.
Valera, F., Rey, P.J., Gutiérrez, J.E., Ruíz, C., Galiano, S. (2019). Conservar los olivares, un esfuerzo rentable. The Conversation, España 2019/5/21.
PJ Rey, JE Gutiérrez, F Valera, C Ruiz (2017). El olivar andaluz, ¿un bosque humanizado? Aldaba 41, 113-120.
Francisco Valera-Hernández, Rey-Zamora Pedro J, Ruiz Carlos, Gutiérrez-Ureña J. Eugenio (2018). Olivares Vivos: diseño y certificación de olivares preservadores de biodiversidad. Pags. 87-93 en: Investigación hecha en Almería. CIENCIAjazz-Tertulias sobre ciencia en Clasijazz. Universidad de Almería
Participación en eventos divulgativos
Conference: “Olivares Vivos: Towards the design and certification of biodiversity friendly olive groves” [in Spanish]. III International Bird Fair of Doñana. 22-24 April 2016. Sevilla.
Conference: “LIFE Olivares Vivos: Technical and Scientific aspects of the diagnosis and restoration of biodiversity in olive plantations” [in Spanish]. Futuroliva. 2-4 June 2016. Baeza (Jaén).
Science café: “Green infrastructure for citizens: increasing biodiversity in our immediate environment” [in Spanish]. Science Week. Experimental Station of Arid Zones, Almería, November 2017.
Conference: “Olive plantations, biodiversity and landscape: towards a new environmentally sustainable olive growing model” [in Spanish]. III Technical sessions of the Cooperative Nuestra Señora de la Encarnación. 4-5 November 2016. Peal de Becerro (Jaén).
Roundtable: “Challenges and opportunities of the mountain olive orchards” [in Spanish]. II Days “Mundo Rural”. Rural Mediterránea Association. 7-9 July 2016. Puente Génave (Jaén).
Lecture: “LIFE Olivares Vivos for the restoration of biodiversity in olive groves of Andalusia” [in Spanish], and participation in the roundtable “Fostering biodiversity and profitability in olive groves” [in Spanish]. Session on biodiversity in the olive grove, Peñallana Visitor Centre, Andújar, 12 February 2017.
Lecture: “Olivares Vivos: fostering biodiversity and improving profitability of the olive grove” [in Spanish], at the workshop on best practice in Corporate Social Responsibility “Giving life to Natura 2000 Network”. Universidad Politécnica de Madrid, 19 May 2017.
Roundtable: “Organic olive farming (+). An environmental, social and health value” [in Spanish]. Biosegura 2017, 21 June 2017.
Lecture: “The LIFE Olivares Vivos project: improving profitability by restoring biodiversity” [in Spanish]. 13th Scientific Marathon of the Experimental Station of Arid Zones. 6 October 2017. Almería.
Lecture: “Olivares Vivos” [in Spanish]. “Oil and its nature” course. Villacarrillo, 11 October 2017.
Lecture: “Olivares Vivos” [in Spanish]. Traditional Mountain Olive Grove Days. SCA San Francisco. Villanueva del Arzobispo, Jaén, 17 October 2017.
Lecture: “Olivares Vivos” [in Spanish]. CienciaJazz, science talks at Clasijazz. Almería, 9 Novembre 2017.
Workshop: “Restore the fauna in your town and revive the olive grove” [in Spanish]. Science Week. Experimental Station of Arid Zones, Almería, November 2017.
Science café: “Green infrastructure for citizens: increasing biodiversity in our immediate environment” [in Spanish]. Science Week. Experimental Station of Arid Zones, Almería, November 2017.
Lecture: “Olivares Vivos: Una estrategia para la restauración y conservación de la biodiversidad en agrosistemas”. En el Máster Universitario en Conservación de la Biodiversidad y Restauración del Medio Marino y Terrestre . Universidad de Alicante. 21 de enero de 2019
Lecture “Olivares Vivos: conectando la rentabilidad y la recuperación de la biodiversidad en los olivares”. VI Jornadas de Conservación de la Biodiversidad. Universidad de Salamanca. 1, 2, y 3 de marzo de 2019.
Lecture: “La avifauna del olivar andaluz: situación actual, tendencias y recuperación a través del Proyecto LIFE Olivares Vivos”. XI Jornadas Ornitológicas de la Universidad Complutense. Madrid. 26 de marzo de 2019.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, καθώς και της δράσης F5 (Δικτύωση με άλλα έργα LIFE και προστασίας του ελαιώνα), και σε συνεργασία με το έργο AGRABIES (έργο του Εθνικού Σχεδίου Ε&Α&Ι, πρόσκληση 2015 Challenges), διοργανώθηκε σεμινάριο με τίτλο «Αξιολόγηση, διατήρηση και ανάκτηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών που παρέχονται από την πανίδα στα δενδρώδη αγροσυστήματα της Ιβηρικής. Εμπειρίες από τον ελαιώνα της Ανδαλουσίας και τα pomaradas της Αστούριας» Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων που είναι υπεύθυνοι τόσο για το έργο AGRABIES όσο και για το Olivares Vivos, καθώς και εμπειρογνώμονες από άλλες πρωτοβουλίες, και ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τους διάφορους εμπλεκόμενους τομείς: Διοίκηση, φορείς γεωργικής και περιβαλλοντικής έρευνας και ανάπτυξης, παραγωγοί και φορείς που συμμετέχουν στα έργα που συγκάλεσαν το σεμινάριο.
Επίσης, σε συνδυασμό με τη δράση F5, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, μια ομάδα έργου ταξίδεψε στην Κρήτη για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο για τη Γεωργία που αλλάζει το κλίμα και να επισκεφθεί και να ενημερωθεί για διάφορα έργα διατήρησης που σχετίζονται με τους ελαιώνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν δύο προφορικές ανακοινώσεις (που ήδη αναφέρθηκαν στον προηγούμενο κατάλογο) και συντονίστηκε μία από τις επιστημονικές συνεδρίες του συνεδρίου, η οποία επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική πιστοποίηση.
Ολοκληρωμένο.
Θα σχεδιαστούν ερμηνευτικές διαδρομές στους ελαιώνες επίδειξης του έργου. Οι διαδρομές θα επισκέπτονται στοιχεία φυσιολατρικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος, ενδεικτικά παραδείγματα των δράσεων του έργου και μέρη αντιπροσωπευτικά των ιδιαίτερων πτυχών του ελαιοκομικού πολιτισμού. Οι διαδρομές θα είναι χαμηλών τεχνικών και φυσικών απαιτήσεων.
Αφού αποφασιστούν οι διαδρομές, θα γεωαναφερθούν με τη χρήση GPS και θα σχεδιαστεί το ερμηνευτικό περιεχόμενο. Αυτά θα αποτελούνται από σύντομα επεξηγηματικά κείμενα σε συνδυασμό με άλλα κάπως πιο εκτενή κείμενα, τα οποία θα ηχογραφηθούν έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο ένα ηχητικό αρχείο με το περιεχόμενο του κειμένου σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Επιπλέον, για τα σημεία κατά μήκος της διαδρομής όπου είναι απαραίτητο να επισημανθούν στοιχεία του τοπίου, θα ληφθούν φωτογραφίες και θα επεξεργαστούν ώστε να συμπεριλάβουν τη θέση των σημείων ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια, με εξωτερική βοήθεια, θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα ενσωματώνει όλα αυτά τα στοιχεία.
Εννέα διαδρομές μπορούν να πλοηγηθούν και να μεταφορτωθούν μέσω ενός φιλικού προς τα κινητά δικτυακού τόπου, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε μια ειδική εφαρμογή. Η σελίδα προσφέρει ένα μενού με πρόσβαση στις διαδρομές, την προβολή σε πραγματικό χρόνο ενός χάρτη που δείχνει τη θέση του χρήστη, τη διαδρομή και τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος κατά μήκος της διαδρομής. Κάνοντας κλικ στα σημεία ενδιαφέροντος, οι πληροφορίες εμφανίζονται ως κείμενο και δίνεται η δυνατότητα ακρόασης της αφήγησης του κειμένου, ως ηχητικός οδηγός (www.rutasolivaresvivos.com ).
Για τις τρεις πρώτες διαδρομές που σχεδιάστηκαν, επιλέχθηκαν οι επιδεικτικοί ελαιώνες Virgen de los Milagros και Cortijo Guadiana, αμφότεροι στη Jaén, και Finca La Torre, στη Μάλαγα. Αυτοί οι ελαιώνες επιλέχθηκαν όχι μόνο για τις φυσικές και γραφικές τους αξίες, αλλά και για την εγγύτητά τους σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως Jaén (Virgen de los Milagros), Úbeda και Baeza (Virgen de los Milagros και Cortijo Guadiana) και Antequera, Μάλαγα (Finca la Torre).
Στη συνέχεια, προστέθηκαν οι διαδρομές μέσω Ardachel (Siles, Jaén), El Tobazo (Alcaudete, Jaén), El Puerto (Pegalajar, Jaén), Casa del Duque (Espejo, Córdoba), Gascón (Marchena, Seville) και La Tosquilla (Nueva Carteya, Córdoba).
Ολοκληρωμένο.
Ο οδηγός Olivares vivos θα είναι ένας οδηγός που θα απευθύνεται στον τομέα της ελιάς. Θα εξηγεί τι είναι η πιστοποίηση Olivares vivos, τα πλεονεκτήματα της απόκτησης της πιστοποίησης και τις δεσμεύσεις που απαιτούνται από τον αγρότη.
Οι διαδικασίες για την υποβολή αίτησης πιστοποίησης θα είναι λεπτομερείς και κάθε ένα από τα απαραίτητα βήματα θα εξηγείται σε διάφορες ενότητες:
Προληπτική δειγματοληψία. Θα αιτιολογηθεί η ανάγκη δειγματοληψίας των δεικτών βιοποικιλότητας προκειμένου να διαπιστωθεί η προ-λειτουργική κατάσταση της προς πιστοποίηση εκμετάλλευσης και η ανάγκη η δειγματοληψία αυτή να διενεργείται από τον φορέα πιστοποίησης (Olivares Vivos Stewardship Body), προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητά του.
Κατάρτιση σχεδίων δράσης. Θα εξηγηθεί τι είναι ένα σχέδιο δράσης και ποιους στόχους πρέπει να επιδιώκουν τα σχέδια αυτά. Θα περιγραφούν οι διάφορες συνιστώμενες δράσεις, τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με καθεμία από αυτές και ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής τους ανάλογα με τους διάφορους τύπους ελαιώνων. Θα καθοριστούν οι όροι για το περιεχόμενο και τη μορφή του σχεδίου δράσης, έτσι ώστε τόσο ο γεωργός όσο και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι να είναι σαφείς σχετικά με τον τύπο του εγγράφου που πρέπει να παρουσιάσουν. Θα περιγραφεί η διαδικασία ανάλυσης και έγκρισης του σχεδίου δράσης.
Φάση εφαρμογής του σχεδίου δράσης. Θα περιγραφεί η διαδικασία αναθεώρησης των εργασιών που περιγράφονται στο σχέδιο δράσης.
Δειγματοληψία των αποτελεσμάτων. Θα περιγραφεί ο χρόνος της επόμενης δειγματοληψίας των δεικτών βιοποικιλότητας.
Ανάλυση της ιχνηλασιμότητας. Περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων που παράγονται από την εκμετάλλευση, ώστε να είναι εγγυημένη η προέλευση του πιστοποιημένου προϊόντος.
Μέσα από όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, σχεδιάστηκε και δημοσιεύθηκε ένας οδηγός με στόχο να απαντηθούν οι κύριες ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους ελαιοπαραγωγούς σε σχέση με τη βιοποικιλότητα, το πρόγραμμα LIFE Olivares Vivos και τη διαδικασία πιστοποίησης. Για το λόγο αυτό, ο οδηγός χωρίζεται σε διάφορες ενότητες, καθώς ορισμένοι από τους αγρότες θέλουν να ενημερωθούν μόνο για τη βιοποικιλότητα, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και τον τρόπο ανάκτησής τους. Άλλοι όμως θέλουν επίσης να πιστοποιήσουν την παραγωγή τους και να επωφεληθούν από τη βιοποικιλότητα ανακτώντας την προστιθέμενη αξία.
Στο πρώτο μέρος του οδηγού, ο αγρότης μπορεί να βρει τον λόγο για τον οποίο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος αυτής της ενότητας είναι οι ορισμοί ορισμένων όρων. Εξηγείται τι είναι η βιοποικιλότητα, γιατί είναι σημαντικό να την προστατεύσουμε ή να την ανακτήσουμε και ποια είναι τα κύρια προβλήματα του παραδοσιακού ελαιώνα. Εξηγεί επίσης τι είναι η προστιθέμενη αξία.
Η δεύτερη ενότητα του οδηγού ασχολείται με τη βιοποικιλότητα στον ελαιώνα, εστιάζοντας στην καλλιέργεια αυτή. Περιγράφει πόση πανίδα και χλωρίδα έχει βρεθεί στους επιδεικτικούς ελαιώνες κατά τη διάρκεια των μελετών που διεξήγαγε η Olivares Vivos. Επιπλέον, ο αγρότης μπορεί να μάθει τι καθορίζει αν υπάρχει περισσότερη ή λιγότερη βιοποικιλότητα στον ελαιώνα.
Η τρίτη ενότητα είναι από τις πιο σημαντικές, διότι περιγράφει το οικολογικό σχήμα που προτείνεται σε αυτό το νέο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας. Έτσι, διαβάζοντάς το, οι αγρότες μπορούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, προκειμένου να ανακτήσουν τη βιοποικιλότητα στα αγροτεμάχιά τους. Στο πρώτο μέρος, μπορούν να μάθουν πώς πρέπει να διαχειριστούν τη φυτοκάλυψη, γιατί είναι σημαντικό να τη διατηρήσουν (για να μειωθούν ορισμένα οικολογικά προβλήματα, όπως η διάβρωση) ή τι μπορούν να κάνουν για να τη βελτιώσουν. Το δεύτερο βήμα για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας είναι η αναβλάστηση μη παραγωγικών περιοχών, όπως οι όχθες ποταμών, τα ρέματα ή οι άκρες των δρόμων. Σε αυτό το μέρος του οδηγού, μπορείτε να καταλάβετε ποιο φυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε (ανάλογα με το έδαφος, τη βιοκλιματική ζώνη ή το ομβροκλίμα σας). Επιπλέον, ο οδηγός δίνει ορισμένες συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την παρακολούθηση των φυτών. Τέλος, το τρίτο μέρος αυτής της ενότητας αφορά τη συμβολή στην αύξηση του καταφυγίου της άγριας ζωής. Έτσι, με λίγα βήματα και πολλές φωτογραφίες, εξηγεί πώς και πού μπορείτε να εγκαταστήσετε φωλιές ή κουτιά νυχτερίδων ή πώς να κατασκευάσετε λίμνες νερού.
Η τέταρτη ενότητα λέει πώς να μετατρέψετε τη βιοποικιλότητα σε κερδοφορία. Εξηγεί τις διάφορες τρέχουσες πιστοποιήσεις και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κερδοφορίας του άλσους, μέσω της προστιθέμενης αξίας. Αλλά εξηγεί επίσης πώς να αποκτήσετε την πιστοποίηση Olivares Vivos ή μια προσέγγιση του κόστους της.
Τέλος, το τελευταίο μέρος του οδηγού ασχολείται με τον τρόπο αξιοποίησης της ανάκτησης της βιοποικιλότητας και των πιστοποιημένων ελαιολάδων Olivares Vivos. Το τμήμα αυτό εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των καταναλωτών σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατά την αγορά ελαιολάδου. Επιπλέον, ο αγρότης μπορεί να βρει πολύ σύντομες περιλήψεις σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης στρατηγικών διαδικτυακής προώθησης για την επίτευξη των στόχων των πωλήσεών του.
Ο παρών οδηγός ολοκληρώνεται με ένα παράρτημα, όπου μπορείτε να βρείτε τα διάφορα φυτά και σπόρους που χρησιμοποίησε το πρόγραμμα LIFE Olivares Vivos για την ανάκτηση της βιοποικιλότητας. Είναι χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες (δέντρα, θάμνοι, σπόροι κ.λπ.) και πού πρέπει να φυτευτούν (δρόμοι, ποτάμια, ρέματα κ.λπ.). Ταξινομούνται επίσης ανάλογα με τη βιοκλιματική περιοχή τους, το ομβροκλίμα τους ή τον τύπο του εδάφους όπου αναπτύσσεται το φυτό.
Ο οδηγός είναι γραμμένος και δημοσιευμένος στα ισπανικά και στα αγγλικά και μπορείτε να τον βρείτε στις ενότητες των πηγών της ιστοσελίδας Olivares Vivos.
Ολοκληρωμένο.
Η δράση αυτή περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας πολυμέσων βασισμένης σε συστήματα διαχείρισης περιεχομένου με άδεια EUPL (ελεύθερο λογισμικό) για τη διάδοση πληροφοριών και την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της δικτύωσης μεταξύ των ομάδων που ενδιαφέρονται για το έργο. Ο δικτυακός τόπος προσφέρει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το έργο, δυναμικό ενημερωτικό περιεχόμενο στα ισπανικά και στα αγγλικά, τη δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών διαδικασιών και λήψης πληροφοριών σε μορφή κειμένου, ήχου και βίντεο- χώρους επικοινωνίας και συνεργατικής εργασίας.
Ο δικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος και προσφέρει γενικές πληροφορίες σχετικά με το έργο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τα τελευταία νέα και ενημερωτικά και δυναμικά διαδικτυακά άρθρα, όπως το «Είδαμε στον ελαιώνα», το οποίο παρουσιάζει παραδείγματα της βιοποικιλότητας που συναντάται στα αγροκτήματα που συμμετέχουν στο έργο. Οι ελαιοπαραγωγοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο έχουν επίσης ένα χώρο που προορίζεται γι’ αυτούς με μια φόρμα που μπορούν να συμπληρώσουν ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.
Ολοκληρωμένο.
Η επίτευξη ενός μεγάλου μέρους των στόχων και η επιδεικτική αξία του έργου εξαρτάται από την ευαισθητοποίηση τόσο της αγοράς πετρελαίου όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με το έργο και την προστιθέμενη αξία των ελαιολάδων που έχουν πιστοποιηθεί ως Olivares Vivos. Ως εκ τούτου, εκτός από τη διάδοση του έργου μέσω του δικτυακού τόπου (Ε11) και των δράσεων επίδειξης και επικοινωνίας που απευθύνονται στον ελαιοκομικό τομέα (Ε3), απαιτείται δράση για τον καθορισμό και την εφαρμογή των βέλτιστων στρατηγικών, τεχνικών και εφαρμογών για την επιτυχή προώθηση των ελαιολάδων Olivares Vivos στην αγορά και την αύξηση της ζήτησής τους. Η δράση αυτή θα στηρίξει και θα συμπληρώσει τη δράση Γ7 και θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των ελαιολάδων που παράγονται στους πιλοτικούς ελαιώνες και της επιδεικτικής αξίας του έργου.
Η δράση αυτή είναι συµπληρωµατική της δράσης Ε1 (Ανάπτυξη του γενικού σχεδίου επικοινωνίας). Ενώ η δράση Ε1 επικεντρώνεται στη γενική διάδοση του έργου, στο συντονισμό των δράσεων Ε για την προώθηση της καλλιέργειας του ελαιώνα και την προώθηση της επιδεικτικής εμπειρίας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, η παρούσα δράση επικεντρώνεται στην προώθηση των προϊόντων που παράγονται με το σήμα εγγύησης Olivares vivos ως απαραίτητο εργαλείο για την εξασφάλιση της εμπορικής επιτυχίας του και, ως εκ τούτου, της κερδοφορίας της διαχείρισης του ελαιώνα που διατηρεί και ανακτά τη βιοποικιλότητα.
Πραγματοποιήθηκαν προηγούμενες εργασίες για την αναζήτηση τεκμηρίωσης και προηγούμενων εργασιών που σχετίζονται με τους στόχους της παρούσας δράσης (βιοποικιλότητα, συμπεριφορά των καταναλωτών και επικοινωνία), οι οποίες κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη της κατάστασης του ερωτήματος και τον σχεδιασμό της εμπειρικής μελέτης σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών και την εμπορία των ελαίων Olivares Vivos που εξηγήθηκε στη δράση Γ7. Η έκθεση σχετικά με τις βασικές πτυχές της καταναλωτικής συμπεριφοράς των καταναλωτών ελαιολάδου που εμπλέκονται με τη βιοποικιλότητα θα αποτελέσει το κλειδί για τον καθορισμό της στρατηγικής προώθησης των EVOO που παράγονται με το σήμα εγγύησης Olivares Vivos.
Από την άλλη πλευρά, το σεμινάριο/εργαστήριο με εμπειρογνώμονες και ερευνητές για το περιβάλλον και τους ελαιώνες που πραγματοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017, έδωσε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις εμπειρίες και να ανταλλάξουμε ιδέες σχετικά με τη στρατηγική επικοινωνίας που πραγματοποιούν οι εταιρείες γεωργικών προϊόντων διατροφής που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους με στρατηγικές που βασίζονται στις περιβαλλοντικές εξωτερικότητες.
Στο πλαίσιο των μελετών πολλαπλών χωρών, διεξήχθη πειραματική έρευνα με στόχο την αξιολόγηση του αντίκτυπου του εγγυητικού σήματος Olivares Vivos και της αξιολόγησής του από τους καταναλωτές. Για τον σκοπό αυτό, δοκιμάστηκαν δύο πιθανά λογότυπα: το λογότυπο του έργου Olivares Vivos (OV1) και το λογότυπο που κέρδισε στον διαγωνισμό ιδεών που διοργανώθηκε για τον γραφικό σχεδιασμό του εγγυητικού σήματος Olivares Vivos (OV2).
Καταρτίστηκε το «Εγχειρίδιο επικοινωνίας για την προώθηση του OV EVOO» και σχεδιάστηκε και παρήχθη διαφημιστικό υλικό. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες εργασίας για το μάρκετινγκ με εξαγωγείς και διευθυντές σημείων πώλησης EVOO. Ταυτόχρονα, διεξήχθη η διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης εξωτερικής βοήθειας για την υποστήριξη της ανάπτυξης αυτής της δράσης.
Τον Μάιο του 2019, στο πλαίσιο της έκθεσης Expoliva, παρουσιάστηκε η εικόνα του εγγυητικού σήματος Olivares Vivos. Ένα λογότυπο που σχεδιάστηκε από την CabelloxMure και αναπαριστά μια κουκουβάγια, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πτηνά αυτού του γεωργικού περιβάλλοντος.
Τον ίδιο μήνα, πραγματοποιήθηκε επίσης το σεμινάριο «Στρατηγικές για την εμπορική αξιοποίηση του ελαιολάδου Olivares Vivos», στο οποίο συμμετείχαν ορισμένοι από τους ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και επαγγελματίες του τομέα, και συζητήθηκαν στρατηγικές για τη βελτίωση των πωλήσεων του πιστοποιημένου από το Olivares Vivos ελαιολάδου στο μέλλον.
Στα τέλη του 2019, τα συμμετέχοντα εμφιαλωμένα ελαιόλαδα άρχισαν να φέρουν τη σφραγίδα «Olivares Vivos» που τα χαρακτηρίζει ως συμμετέχοντες στο έργο. Αυτό, με στόχο τη μέτρηση του αντίκτυπου της σφραγίδας στον καταναλωτή. Έτσι, κατασκευάστηκαν δύο τύποι αυτοκόλλητων ετικετών, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε μάρκας, καθώς και μια κρεμαστή ετικέτα, σε τέσσερις γλώσσες (ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά).
Τα έλαια που αναγνωρίστηκαν ως συμμετέχοντα στο Olivares Vivos παρουσιάστηκαν, για παράδειγμα, στο XXIV Ισπανικό και VII Ιβηρικό Συνέδριο Ορνιθολογίας, αλλά η μάρκα και τα EVOO επρόκειτο να παρουσιαστούν και να προβληθούν σε διάφορες εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, κάτι που ανεστάλη λόγω της κατάστασης που προέκυψε από την πανδημία COVID-19.
Τον Ιούνιο του 2020, η παρουσίαση της σφραγίδας Olivares Vivos και των συμμετεχόντων ελαίων πραγματοποιήθηκε στην Aula Magna του Πανεπιστημίου του Jaén. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι εταίροι του έργου, καθώς και οι συμμετέχοντες ελαιοπαραγωγοί. Η εκδήλωση αποτέλεσε την έναρξη της διαφημιστικής καμπάνιας, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία διεξάγεται έκτοτε για την προβολή της σφραγίδας και των ΕΒΟΟ, από εξειδικευμένη εταιρεία.
Για τη δημοσιοποίηση της σφραγίδας και τη διαφοροποίησή της στην αγορά από άλλες υπάρχουσες σφραγίδες, σχεδιάστηκε ένα σχέδιο επικοινωνίας για το EVOO Olivares Vivos. Το σχέδιο αυτό καθόρισε τους επικοινωνιακούς στόχους, το κοινό-στόχο, το μήνυμα και τις ενέργειες επικοινωνίας που έπρεπε να πραγματοποιηθούν.
Οι επικοινωνιακές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν τη δημιουργία του δικτυακού τόπου Olivares Vivos EVOO, την παραγωγή διαφημιστικών σποτ και μίνι-βίντεο από τους ελαιώνες επίδειξης, την τοποθέτηση διαφημίσεων και αναφορών σε εξειδικευμένα περιοδικά, τη δημιουργία περιεχομένου και διαφημιστικών δράσεων στα κοινωνικά δίκτυα και την προώθηση του EVOO μέσω εκστρατειών ψηφιακού μάρκετινγκ.
Λόγω της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που προκλήθηκε από το COVID-19, οι δράσεις ψηφιακού μάρκετινγκ και κοινωνικής δικτύωσης ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Έτσι, πραγματοποιήθηκε έντονη δραστηριότητα ψηφιακής επικοινωνίας στο Instagram, το Facebook, το Twitter και το LinkedIn, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021. Το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε για τα κοινωνικά δίκτυα ήταν πολύ ποικίλο (γενικά κομμάτια για την προώθηση της σφραγίδας Olivares Vivos, ημέρες «D» που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, προβολή κάθε μάρκας, μαρτυρίες ελαιοπαραγωγών που συμμετέχουν στο έργο, μίνι-βίντεο από τους ελαιώνες επίδειξης, κομμάτια για τα ζωικά και φυτικά είδη που υπάρχουν σε κάθε ελαιώνα, κομμάτια για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, κ.λπ.)
Μεταξύ των σημαντικότερων δράσεων επικοινωνίας, ξεχωρίζει η εκστρατεία επικοινωνίας με φορείς επιρροής που πραγματοποιήθηκε στο τελευταίο στάδιο του έργου. Ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας ήταν η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας Olivares Vivos στα κοινωνικά δίκτυα (κυρίως στο Instagram) μέσω της πραγματοποίησης δράσεων επικοινωνίας με influencers. Όλοι οι influencers συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς με αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκτιμώμενη εξοικονόμηση 28.000 ευρώ. Συνολικά, συμμετείχαν 20 influencers, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: macro-influencers με ελάχιστο αριθμό followers 40.000 και micro-influencers, με αριθμό followers μεταξύ 2.000 και 25.000, αλλά με πολύ θετικά ποσοστά εμπλοκής.
Και οι δύο έλαβαν: ένα πακέτο Olivares Vivos EVOO με τη σφραγίδα και την ετικέτα Olivares Vivos, συσκευασμένο σε χαρτί κραφτ, σχοινί κάνναβης και ροκανίδια για τη γέμιση, ακολουθώντας ένα φυσικό και βιώσιμο σχεδιασμό- ένα φυλλάδιο με βασικές πληροφορίες για το Olivares Vivos για να μοιραστούν με τους ακολούθους τους- και μια εξατομικευμένη, χειρόγραφη ευχαριστήρια κάρτα.
Οι influencers πραγματοποίησαν μια δράση προώθησης της Olivares Vivos στα δίκτυά τους, η οποία συνίστατο, ως επί το πλείστον, σε ιστορίες που διήρκεσαν 24 ώρες. Επιπλέον, σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, δημοσιεύθηκε ένα βίντεο στο Feed (Instagram) ή στο TikTok.
Εκτός από αυτές τις συνεργασίες, ένας μεγάλος αριθμός από τους influencers (συνολικά 12, 6 macroinfluencers και 6 microinfluencers) δέχτηκε να πάρει συνέντευξη για να μάθει την αντίληψή τους για το έργο και τη στρατηγική επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε. Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν, αξίζει να τονιστεί, αφενός, η πολύ θετική αξιολόγηση του έργου, καθώς και του σχεδιασμού, της εικόνας της μάρκας και της συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκε. Από την άλλη πλευρά, προτείνουν επίσης την ανάγκη ευαισθητοποίησης για τη σημασία της βιοποικιλότητας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και της υγείας του πλανήτη, λόγω της έλλειψης γνώσεων που εντοπίζουν στους οπαδούς τους. Υπό αυτή την έννοια, προτείνουν τη χρήση οπτικού περιεχομένου, με εικόνες που δείχνουν τις επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας και τα οφέλη από τη διατήρησή της.
Ολοκληρωμένο.
La Sociedad Española de Ornitología es la entidad conservacionista decana de España. Desde 1954, sigue teniendo como misión conservar la biodiversidad, con la participación e implicación de la sociedad, siempre con las aves como bandera.
SEO/BirdLife es la representante en España de BirdLife International, una federación que agrupa a las asociaciones dedicadas a la conservación de las aves y sus hábitats en todo el mundo, con representación en más de 100 países y más de 13 millones de socios.
Es el socio coordinador del LIFE Olivares Vivos+.