1. Το σημαντικότερο είναι: αφήστε τη φυσική βλάστηση να αναπτυχθεί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα των ζιζανίων.

2. Έχει την ίδια σημασία η αφαίρεσή του πριν αρχίσει να ανταγωνίζεται το νερό ή άλλους πόρους με το ελαιόδεντρο. Πότε θα πρέπει να το κάνετε; Εξαρτάται από το πού βρίσκεται ο ελαιώνας σας, το έτος και το ύψος της βροχής, συνήθως όμως στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

3. Για την εξάλειψή της, είναι πάντοτε προτιμότερο να χρησιμοποιούνται οι φυσικές μέθοδοι για τη διαχείριση της ποώδους κάλυψης (ιδίως μια κοπτική μηχανή). Αλλά, επιπλέον, αν το χορτάρι παραμείνει στο έδαφος, θα προσφέρει καλύτερη προστασία και θα μειώσει την εξάτμιση του νερού.

4. Η χρήση διαφορετικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της φυσικής βλάστησης μπορεί να είναι μία καλή επιλογή. Αν και η κύρια μέθοδος θα πρέπει να είναι η κοπτική μηχανή ζιζανίων, η χρήση ενός ρηχού οργώματος σε ορισμένες περιοχές και η περιστροφή καθώς τα χρόνια περνούν, μπορούν να αφαιρέσουν την τράπεζα σπόρων και να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα.

5. Πάνω απ ‘όλα, τα έτη κατά τα οποία οι βροχοπτώσεις είναι υψηλότερες, μπορεί να επιτραπεί τα φυτά να σπαρθούν σε ορισμένες περιοχές, όπως στη διασταύρωση των δρόμων του ελαιώνα ή σε χώρους που είναι μακριά από το ελαιόδεντρο. Κατ ‘αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα σπόρων θα αναπληρώνεται.

La Sociedad Española de Ornitología es la entidad conservacionista decana de España. Desde 1954, sigue teniendo como misión conservar la biodiversidad, con la participación e implicación de la sociedad, siempre con las aves como bandera.

SEO/BirdLife es la representante en España de BirdLife International, una federación que agrupa a las asociaciones dedicadas a la conservación de las aves y sus hábitats en todo el mundo, con representación en más de 100 países y más de 13 millones de socios.

Es el socio coordinador del LIFE Olivares Vivos+.

Menú

CONÓCENOS